Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Diyarbakır Yöresel yemekleri

0 yorum

Cartlak kebabı

50 gr. kuzu ciğeri, böbreği ve dalağı
¼ kg. Gömlek yağı
Yeterince tuz
Karabiber
Toz biber

Kuzu ciğeri, dalağı ve böbreği küp şeklinde doğranır. Gömlek yağı zar şeklinde kesilir. Tuz ve baharatlarla karıştırılarak şişlere dizilir. Şişler kömür ızgarasının üzerine konur ve kızarıncaya kadar pişirilir.




Patlıcan Dizme


500 gr Iri Çekilmis Az Yagli Kuzu Kiyma
4 Adet Iri Ay Patlican
2 Adet Domates
5-6 Adet Yesil Sivribiber

Kiymanin içine tuz ve karabiberi ekleyip iyice yogurun. Patlicani yikadiktan sonra soymadan enine 4-5 cm boyunda kesin.
Kiymadan irice ceviz büyüklügünde parçalar alip köfte sekli verin. Bir patlıcan bir köfte olarak yanyana dizin.Üzerine sivri biber ve domates dilimleyip dizin.
Önceden isitilmis firinda pisirin. Firindan çikarinca üzerine yarim çay bardagi su serpin. Agzini örtün 10 dakika dinlendirin. Lavas ekmekle servise sunun.

Kuzu Şiş


600 gr kuzu kuşbaşı
3/5 su bardağı ayçiçek yağı
1 orta boy soğan (çok ince doğranmış)
1 kurutulmuş defne yaprağı (ufalanmış)
1 çay kaşığı kekik
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı (ızgarayı yağlamak için)
1/2 çay kaşığı tuz
taze çekilmiş karabiber

Bir kabın içinde kuşbaşı kuzu etini, soğanı, ayçiçek yağını, defne ve kekiği karıştırın. Etleri bu marinatta 24 saat, arasıra karıştırarak, dinlenmeye bırakın.
Bu sürenin sonunda ızgarayı yakın. Izgara telini 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı ile yağlayın. Etleri şişe dizip, her iki yanını tuzlayıp biberledikten sonra ızgaranın üzerine koyup, bir defa çevirerek her iki yanını da yaklaşık 7-8'er dakika etlerin üzerinde su damlacıkları oluşuncaya kadar pişirin.
Pişerken üzerlerine arasıra fırça ile ayçiçek yağı sürün.Önceden ısıtılmış tabaklarda yanında ızgarada ayrıca pişirilmiş domates ve biberle, sıcak olarak servis yapın. Domatesin etten ayrı olarak ızgara edilmesi, eti sertleştirmemesi açısından önerilir.

Çöp kebap


1 kilo koyun eti
6 kaşık sadeyağ
2 iri soğan
1 iri domates
2 adet patlıcan
1 adet dolma biberi
10 adet çöp şiş
tuz

Patlıcanlar yıkanıp yukarıdan aşağı iki parmak soyulur, iki parmak kabuk bırakılır.Ortadan ikiye ayrılır ve ner parça ikişer parmak eninde doğranır. Bol tuzlu suda bir müddet bırakılır sonra sıkıp acı suyu çıkarılır.Bir tencere içinde eritilen beş çorba kaşığı yağda pembeleşene kadar kavrulur.Patlıcanlar alınıp bir kenara konur. Aynı yağ içinde dolmalık biberler dörde bölünüp bir dakika kadar pişirilip kepçeyle bir kenara alınır.
Bu işler yapılırken başka bir tencereye etler yerleştirilir içine bir kaşık yağ ayıklanıp dörder parçaya ayrılmış soğanlar kabukları soyulup küçük küçük doğranmış domates ve bir miktar tuz ilave edilir.Tencerenin kapağı kapanıp orta hararette ateşe oturtulur ve 40-45 dakika pişirilir.
Patlıcan ve biberlerin kızartıldığı yağ ile iki bardak su etlerin pistiği tencereye konur.Et tekrar suyunu çekene kadar pişirilir. Etler kepçeyle ayrı kaba alınır soğanlar çıkarılıp atılır kalan salça da bir fincana süzülür Bu işler bittikten sonra, ağaç dallarından yontularak hazırlanmış şişlere bir parça et, bir patlıcan bir biber tekrar bir et, bir patlıcan bir biber dizilir.
Böylece hazırlanan çöp şişlen bir tepsiye yerleştirilir üzerine bir fincana ayrılan salça bir bardak su ile sulandırılıp dökülür, sonra kızgın fırına sürülerek 15 - 20 dakika pişirilir.


Nuriye Tatlısı




5 yumurta akı
1 yumurta
Yarım su bardağı su
4 su bardağı un
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
130 gr margarin
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı süt
3-4 çorba kaşığı kaymak
Yarım tatlı kaşığı tuz

Şerbet için:
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
2 tatlı kaşığı limon suyu

1. Şerbeti hazırlamak için; tozşeker ve suyu tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatın. Ateşten alıp soğumaya bırakın.
2. 1 yumurta ve 5 yumurta akını hamur yoğurma kabına alın. Yarım bardak tuzlu su ilave edip kar halini alıncaya kadar çırpın. Unu ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler hazırlayın. Üzerlerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
3. Margarini eritip soğutarak yarı donmuş kıvama getirin. 30-35 cm çapındaki bir tepsiyi 1 çorba kaşığı kadar margarinle yağlayın. 2 çorba kaşığı cevizi tatlının üzerine serpmek için ayırın.
4. Bezeleri nişasta serperek çok ince açın. 15 yufkayı aralarına iki yufkada bir yağ sürerek tepsiye yayın. Üzerine cevizi serpin. Kalan yufkaları da aynı şekilde tepsiye yayın. En üstteki yufkayı yağlayın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzeri açık pembe olacak şekilde 25-30 dakika pişirin.
5. Sütü ısıtıp tatlının üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerine bir kapak kapatıp 10-15 dakika bekletin. Şerbetin üçte bir kadarını tatlının üzerine dökün. Tekrar kapağını kapatıp şerbeti çekmesini bekleyin. Kalan şerbeti 7-8 dakika daha kaynatıp koyulaştırın ve tatlının üzerine gezdirin. Tatlı soğuyunca dilimleyin. Kaymak ve cevizle süsleyip servis yapın.