Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Yozgat Yöresel Yemekleri

0 yorum

Yozgat Böreği

1 Yemek Kaşığı paket yağ
Yarım kilogram ıspanak
1 baş kuru soğan
100 gram pastırma
1 adet domates
1 adet yumurta
Karabiber
Yarım kilogram yufka
Kızartamak için sıvıyağ

Ispanağı temizleyip, yıkadıktan sonra, su koymadan, kısık ateşte haşlayın. Haşladığınız ıspanağı hafifçe ezin. Bu arada bir tavaya margarini alın. Soğanı yemeklik doğrayın. Margarinle beraber kavurun. Domatesi rendeleyerek ilave edin. Pastırmayı küçük küçük doğrayarak tavaya alın. En son olarak da ıspanağı ve çiğ olarak malzemeye karıştıracağınız yumurtayı ve karabiberi ekleyin. Yufkaların her birini 4′e bölerek içine hazırladığınız içten koyun. Dilediğiniz şekilde sarın (muska ya da paçanga böreği gibi olabilir). Börekleri kızgın yağa atın ve altın sarısı renk alana dek kızartın.



Helle Çorbası


1 su bardağı yeşil mercimek
3 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı su
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Mercimek haşlanır. Bu arada un yağsız olarak kısa süre kavrulur. Soğuyunca üzerine soğuk su katılarak inceltilir. Kaynamakta olan mercimeğe unlu su karıştırarak akıtılır. Sıcak su konur. Başka bir tavada ince kıyılmış soğan tereyağında pembeleştirilir. Pul biber katılır, ateşten alınır. Kaynamakta olan çorbaya ilave edilir, bir taşım daha pişirilir.



Testi Kebabı

1 adet Testi
3 kg. Kuşbaşı et
1 kg. Domates
300 gr. Sarımsak
200 gr. Sivri biber
200 gr. Tereyağı
Karabiber,tuz

Doğranmış domates,sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir.
Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı amur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.


Şöbiyet


MALZEMELER
1 kg un
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı sirke
Biraz tuz
Tav yağı;
1-1,5 lt sıvı yağ
750 gr tereyağı veya margarin
Şurubu;
3 kg tozşeker
üstünü geçecek kadar su
1 limon
Açmak için;
1 kg un
500 gr ev nişastası
İÇİNE;
300-500 gr ceviz içi

YAPILIŞI
Yukarıdaki yazılan ölçülerle, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. İyice yoğurup özleştirin.Nemli bir bezin altında yarım saat bekletin. Sonra hamuru 20 pazıya ayırıp tekrar yarım saat dinlendirin.
Pazıların altına ve üstüne bolca nişastalı un serperek incecik açın. Yufkaları bir örtü üzerine serin. yufkaları üst üste koyup sekizer santimlik kareler halinde kesin. Ortalarına dövülmüş ceviz koyup üçgen biçiminde kapatın.
Hamurları 3 tepsiye yerleştirin. Katı yağları önce eritin ve tortusu dibine çökünce başka bir kapta kaynatılan sıvı yağla karıştırın. Kaynayan tav yağının 1/ 3 ünü bir kepçeyle alıp tepsinin birine gezdirin. Kalan yağı da diğer tepsilere dökün. Fırında pembe renkte pişirin.
Üç kilo şekerden orta koyulukta bir şurup hazırlayın. Soğuyan tatlıların üzerine ılık şerbeti gezdirin. Kıyılmış yeşil fıstık serpin.