Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Eskişehir Yöresel Yemekleri

0 yorum

Dızmana

30 gr yaş maya
250 gr İçi İçin; kıyma (yağsız)
1 Bardak Eritilmiş Sana yağ
1 Çorba Kaşığı şeker
1 Adet yumurta
1 Çay Bardağı Üzeri için; eritilmiş sana yağ (bezeleri batırıp çıkatmak için)
1 Adet yumurta
1 Bardak YOĞURT
1 Demet maydanoz
2 Çorba Kaşığı eritilmiş sana yağ
1 Bardak YOĞURT
1 Bardak ılık su
5 Bardak un
1 Adet soğan

Ilık suyun içine mayayı ve şekeri ilave ederek mayanın kabarmasını sağlayalım. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. içine eritilmiş sana yağ, tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım hamur kabının ağzını örtüp ılık bir ortamda hamur iki misli kabatana dek mayalandıralım. Bu arada iç harcını hazırlayalım. bir kaba küp doğranmış soğanı, kıymayı, tuzu karabiberi kıyılmış maydanozu ekleyip karıştıralım. mayalanan hamurdan ceviz iriliğinde parçalar kopararak avuç içinde yuvarlayıp yassılaştıralım.hamurların ortalarına bir miktar iç koyup kenarlarını büzüp kapatalım. Hamurları eritilmiş sana yağa batırıp çıkararak ters çevirip fırın kabına dizelim. diğer hamurları da hazırlayıp fırın kabına yan yana ve aralıksız şekilde dizelim. Bir kapta 2 çorba kaşığı eritilmiş sana yağ, yumurta ve yoğurdu çırparak hamurların üzerine yayalım. önceden ısıtılmış 190′ ısılı fırında hamurları, altları üstleri pembeleşene dek pişirelim.


Tava Lokumu

1 paket yaş maya
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Alabildiği kadar un
İçi için:
2 adet patates
Yarım kg kıyma
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Hamur hazırlamak için ılık su ve maya yoğurma kabına konur, parmak uçlarıyla eritilir. Yağ, tuz ve yumuşak bir hamur olana kadar un eklenerek yoğrulur. 1 saat kadar dinlenmeye bırakılır. İç için kıyma bir tavaya konur, kendi yağıyla 5 dakika kavurduktan sonra tereyağı eklenir. Suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Haşlanan ve ezilen patatesler katılır. Tuz ve karabiber eklenir. Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alınır, parmaklar yağlanarak elde çay tabağı kadar açılır. Ortasına iç konur, bohça gibi kapatılır. Yağlanmış tepsiye sıkı sıkı yerleştirilir. Üzerine sıvıyağ sürülür. 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

Su Böreği


Malzemeler:
6 yumurta
1 kahve fincanı yoğurt
Yarım çorba kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Peynirli iç için:
1 büyük kalıp beyaz peynir (300 gr.)
1 demet dereotu-maydanoz
1 yumurta
3 çorba kaşığı margarin
3 çorba kaşığı tereyağı (yufkaların aralarını yağlamak için)

Hazırlanışı:
Bir tencereye 6 yumurta, 1 kahve fincanı yoğurt, yarım çorba kaşığı tuz konup karıştırılır. Aldığı kadar elenmiş un ile sertçe bir hamur yapılır. İyice yoğrulur. 10- 12 parçaya ayrılır. Üzeri örtülü olarak 15- 20 dakika dinlendirilir.Her parça unlanarak 2 mm. inceliğinde açılır. Bir tanesi yağlanmış tepsiye kenarlardan sarkacak şekilde yayılır.Diğer yufkalar dörde bölünerek kaynar tuzlu suda 1 dakika haşlanıp, soğuk su bulunan başka bir kaba alınır. Sonra hafifçe kurulanır.Tepsiye büzgülü olarak serilip her defasında erimiş yağ gezdirilir. Hamurun yarısı bitince peynirli iç konur. Diğer yufkalar da aynı şekilde serilip kenarlardan sarkan parça üzerine çevrilir. Bolca yağlanıp fırında veya ocakta çevrilerek kızartılır. İçin hazırlanması: Rendelenmiş peynir, yumurta doğranmış, maydanoz, dereotu karıştırılır.


Kazandibi

Malzemeler:
1.5 litre süt
18 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı margarin

Hazırlanışı:
Tencerede soğuk sütün içine yağ hariç malzemeler konur. Karıştırılarak koyu muhallebi kıvamına gelecek şekilde pişirilir. Ateşten indirildikten sonra margarin ilave edilip mikserle 10 dakika çırpılır. Kuru ve derin bir kapta 3 yemek kaşığı şeker yakılır. Pişen muhallebi içine dökülür. Soğuyunca ters çevrilip dilimlenerek servis yapılır.