Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Malatya Tarım fuarı 5-8 Nisan

0 yorum
Malatya Tarım fuarı 5-8 Nisan Mişmiş park Fuar Alanında Yapılmaktadır

"Sugücü Pompası"nı Tanıttı


Elektrik ve mazot masrafı olmadan sulama imkanı sunan ''Sugücü Pompası'' adlı pompa üreten mucit, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) üretimine destek verdiği ve seri üretimine başladığı pompayı, Malatya'da 6. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı'nda tanıtıyor.

Mucit Şahin Bekişoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziraat yüksek mühendisi olduğunu belirterek, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden 1993 yılında emekli olduğunu söyledi.

Özel bir firmada danışman yüksek mühendis olarak çalıştığını ifade eden Bekişoğlu, 7 yıllık çalışmasının sonunda akarsunun kinetik enerjisinden yararlanarak elektrik enerjisi, mazot gibi yakıtları istemeden suyu yukarı basan bir pompa geliştirdiğini söyledi.

Bu pompanın çiftçinin ödemiş olduğu elektrik ve mazot masrafını ortadan kaldırarak, bedava sulama yapmasını sağlayacağını ifade eden Bekişoğlu, makineyi geliştirmek için 200 bin lira harcadığını belirterek, ürünün ''Su Gücü Pompası'' olarak patentlendiğini kaydetti.

Bu yıl ocak ayında pompanın seri üretimine başladığını kaydeden Bekişoğlu, ''Ümit ediyoruz ki çiftçilerimize faydalı olur'' dedi.

Ankara'daki İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde bir atölye kurduklarını ifade eden Şahin Bekişoğlu, ''Pompanın üretimine atölyede başladık. Bu proje için 2008'de TÜBİTAK'a proje sundum. Projem reddoldu. Geçen yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunduğum projem desteklenen 22 proje içine girmedi. Tarıma bu kadar faydalı olan bir projeyi maalesef bakanlık desteklemedi. Kamu kurumlarından sadece bu sene desteği KOSGEB'den gördüm. Geçen yıl KOSGEB 30 Kasım itibarıyla sunduğum bu projenin üretimine destek verdi. Şimdi o destekten yararlanarak bu projemi gerçekleştiriyorum'' diye konuştu.

Kayseri Sarız ilçesi Yaylacı köyünde kurduğu pompayla 54 metre yukarıya saatte 68 ton, günde bin 640 ton su basılabildiğini ifade eden Bekişoğlu, şöyle konuştu:

''Bu su 11 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılar. Orada şu anda 70 dönüm yağmurlama, 20 dönüm damla sulama yapıldı. Toplamda 100 dekar alan sulandı. Bu suyu çiftçi mazotla bassaydı yılda 17 ton mazot kullanacaktı. İki yılda 34 ton mazot veya yılda 80 bin kilovatsaat elektrik enerjisi kullanacaktı. 2 yıldır bedava sulama yaptı. Sulama masrafı olmadı.'

Kaynak www.malatyahaber.com
Fuardan Görüntüler
























Kaynak http://www.malatyakultur.com