Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Amasya Yöresel Yemekler

0 yorum

Gömlek Kadayıfı

500 gr. yaş gömlek kadayıf (File şeklinde özel olarak dökülmüş)
2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
3 adet yumurta
200 gr. tereyağı
1 fi ncan sıvıyağ
Toz tarçın
2 kaşık toz şeker (içine)
Şurup için:
1 kg. toz şeker
4 su bardağı su
Yarım limon suyu

Yaş kadayıf dikdörtgen şeklinde parçalara ayrılır.Aralarına ceviz, toz şeker ve tarçın konarak rulo şeklinde dürülür. Yumurtalar genişçe bir kasenin içinde iyice çırpılır. Yağlar eritilir kızdırılır. Yumurtaya bulunan kadayıflar pembeleşinceye kadar çift tarafl ı kızartılır. Soğuk şurubu içine kadayıfl ar sıcak atılır. 5 dakika şurupta bekletilir. Şuruptan çıkarılır. Arzuya göre kaymak veya cevizle süslenerek servis yapılır.


Tel Tel(pişmaniye)

1,5 kg. toz şeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı
limon tuzu
3 kg. tereyağda kavrulmuş un

Bir kazanda şeker, su, limon tuzu birlikte devamlı karıştırılarak kaynatılır. Malzeme açık kahve rengine dönüşünce, bir tas içindeki soğuk suya bir kaşık ağda atılarak test edilir. Ağda tasın dibine değer ve (TAK) diye ses çıkartırsa kıvama gelmiştir. Ocaktan indirilir. Soğuk bir yerde her tarafı yağlanmış tepsiye ağdanın tamamı dökülür, donmaya bırakılır. Bu zaman içerisinde un tereyağda kavrulup soğumaya bırakılır. Tepsideki ağda alınarak elde çekerek beyazlatılır. Beyazlanan ağdadan 20-25 cm. çapında halka yapılır. Yıne soğuk bir mekanda derin bir leğenini içine kavrulmuş un konur ağda halkası ortasına konup unla bulanır ve 3-4 kişi bu halkayı leğen cidarıma çekerek uzatırlar. Halkalar uzadıkça ikiye katlanır. Teller tamamen inceldikten sonra (20-22 tur) kesilerek bir süre dinlendirilir ve servis yapılır.

Not: Un azalırsa ağda yapışır tel tel bozulur. 19 turun altındaki tel teller çok iri telli olduğu için yenmez bu sayıya ulaşmak için beceri ve sabır gerekir. Te tel kış aylarında yapılan ve kalabalık misafir topluluğu içerisinde çekilip yenen özel bir tatlı türüdür. Pişmaniye ye benzerse de çok farklı özellik arzeder.