Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

vapurdumanıçiçeği

0 yorum
Genel Özellikleri

Doğal olarak Güney ve Orta Amerika ile Kuzey Amerika’nın güney bölgelerinde yetişmektedir. Otsu veya otsu – odunsu karakterde, dallanmış formda 33 türü bulunur. Birçoğu bir arada başçıklar şeklinde mavi, beyaz veya pembe renkte bol sayıda çiçeklere sahiptir. Özellikle uzun süre çiçekli kalabildikleri için park ve bahçelerde çok aranılan bitkilerdir. Ilıman iklim şartlarında mayıs sonu ve haziran başından kasım ortasına kadar çiçekli halde kalır.

 Üretimi


Ekim Derinliği         : 0,5-1 cm
Yükseklik              : 15-20 cm
Renk Özelliği          : Mavimsi,lavanta
Ekim zamanı           : İlkbahar, yaz ayları
Tipi                    : Tek yıllık
Tahmini Çimlenme Günü: 15-20 gün
Rengi maviden mora kadar değişen tonlarda; seyrek olarak da beyaz ve pembe olur. Vapurdumanı bitkisi, bahçelerdeki çiçek tarhlarında çok güzel göründüğü gibi pek yüksek boylu olmayan
ama hoş görünümlü bordürler yapmaya da yarar. Bitki evlerde pencere önlerine yetiştirilen plastik kutu saksılara da pek yakışır. Bitkinin yüksek boylu kültür türlerinden, kesme çiçek olarak da yararlanılmaktadır.
Erken ekilirse bütün bir yaz hatta kasım aralıka kadar çiçek verir.


Tohumla üretim yapılmaktadır.

20-30 derecede sıcaklıkta suyu iyi çeken nemli torf üzerinde çimlenmeye bırakın. Tohumu örtmeyin. Genellikle 7-21 gün arası süren çimlenme sonrasına kadar üzerine polietilen torba geçirilmiş bir kap içerisinde tutun. Çimlenmeye yardımcı olduğundan ışığı kullanmaya çalışın.Normal koşullarda mart ayında tohumlar kasalara ya da viyollere atılmalıdır. Erken (mayıs) çiçek açması istenirse tohumlar şubat ayında atılır.Tohumlar çimleninceye kadar ( 7 – 9 gün ) 20 – 22 oC’ de tutulur. Daha sonra sıcaklık 15 - 18 oC’ ye düşürüldüğünde iyi sonuçlar elde edilir. Tohumların üzerine kapak atılmaz ya da hafif bir kapak atılır. Fideler bir buçuk ay gibi kısa sürede gelişir. Ancak toplu formda fide elde etmek için, genç bitkiler de hafif uç alma yapılabilir. Tohum ekiminden 3 – 4 hafta sonra fideler şaşırtılır. Tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar geçen süre 12 – 14 haftadır. Ageratumlar ayrıca çelikle de üretilebilir. Çelikler mart- nisan veya ağustos – eylül ayları arasında alınırsa iyi köklenme elde edilir. 15–18 oC’ de 15–20 güne içinde köklenme gerçekleşir.

Peyzajda Kullanımı




Çiçek bahçelerinde tek olarak kullanılabildikleri gibi diğer çiçeklerle birlikte gruplar halinde de kullanılabilir. Ayrıca balkon ve teraslarda da çok kullanılır. Bitkiler 15 – 20 cm ara ile uygulama alanına dikilmelidir. Ülkemizde kullanılmamakla birlikte başka ülkelerde boylu çeşitleri kesme çiçek olarak kullanılmaktadır. Çiçek bahçelerinde kısa boylu mavi renkli çeşitleri, sarı renkli kadifelerin önünde oldukça çekici renk kontrastı oluşturur. Solan çiçekler zamanında alınırsa, bitkiler daha uzun süre çiçekli kalabilir.



Ekolojik İstekleri


 Güneşli yerlerden hoşlanır. Bitkiler sürekli havadar, aydınlık yerlerde bulundurulmalıdır. Toprak isteği bakımından gevşek, geçirgen, besin maddece zengin topraklardan hoşlanır. Hafif kireçli topraklarda daha rahat yetişir. Yaz gecelerinin sıcaklığı ( artırıldığında ) gündüz sıcaklığından daha fazla olduğunda ageratum bitkisinin boyu kısa olmakta ve erken çiçek açmaktadır. Peyzajda Kullanımı Çiçek bahçelerinde tek olarak kullanılabildikleri gibi diğer çiçeklerle birlikte gruplar halinde de kullanılabilir. Ayrıca balkon ve teraslarda da çok kullanılır. Bitkiler 15 – 20 cm ara ile uygulama alanına dikilmelidir. Ülkemizde kullanılmamakla birlikte başka ülkelerde boylu çeşitleri kesme çiçek olarak kullanılmaktadır. Çiçek bahçelerinde kısa boylu mavi renkli çeşitleri, sarı renkli kadifelerin önünde oldukça çekici renk kontrastı oluşturur. Solan çiçekler zamanında alınırsa, bitkiler daha uzun süre çiçekli kalabilir.

 Önemli Türleri



Ageratum houstonianum mill (Syn. A.mexicanum Sims) Meksika kökenlidir. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan bir türdür. Çiçekleri açık mavi veya gri mavidir. Çiçeklenme zamanı yaz aylarıdır. Uygun iklimlerde çok yıllık, kışı soğuk geçen yerlerde tek yıllık yetiştirilir. Yaprakları kalp şeklinde veya oval formdadır. Ayrıca yaprakları tüylüdür. Bitki 10 -50 cm boyundadır. Kadife veya ateş çiçeği ile birlikte kullanıldıklarında güzel bir uyum sağlar. Güneşli yerlerden, gevşek – geçirgen, zengin ve hafif kireçli topraklardan hoşlanır. Tohumla üretilir. Tohumlar ocak – mart ayları arasında atılır. Tohumların üzeri kapanmaz. Yalnızca hafifçe bastırılır. Çimlenme ortamının sıcaklığı 18 – 22 0 C dolayında tutulduğu takdirde 6 – 14 günde çimlenme gerçekleşir. Fideler ekimden 3 -4 hafta sonra 5 cm arayla şaşırtılır. Tohumdan çiçeklenmeye değin geçen süre 9 – 13 hafta dolayındadır.

 Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar



Phythium-kök çürüklüğü, virüsler, beyazsinek, kırmızı örümcek, yaprak biti en çok karşılaşılan problemlerdir.



Tohum Çimlenme Resimleri